Obec Rybitví

Obsah stránky

Utíká Vám pes? Pozor na zákony!

Možné postihy fyzických osob v souvislosti s volným pobíháním psů


Dle § 13 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon na ochranu zvířat proti týrání“), je každý povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo к bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete, a učinit opatření proti úniku zvířat. Zvíře nesmí být chováno jako zvíře v zájmovém chovu, jestliže nejsou zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb nebo jestliže se zvíře nemůže adaptovat, přestože tyto podmínky zabezpečeny jsou. Fyzická osoba se jako chovatel dopustí přestupku tím, že neučiní opatření proti úniku zvířat podle § 13 odst. 1 zákona na ochranu zvířat proti týrání {viz § 27 odst. 2 písm. f) zákona na ochranu zvířat proti týrání}. Za toto jednání může být uložena v přestupkovém řízení pokuta až do výše 50 000,- Kč. Příslušným orgánem к projednání tohoto přestupku je obecní úřad obce s rozšířenou působností.


Dle § 60 odst. 11 zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (dále jen „zákon o silničním provozu“) je vlastník nebo držitel domácích zvířat povinen zabránit pobíhání těchto zvířat po pozemní komunikaci. Porušení uvedené povinnosti je přestupkem ve smyslu § 125c odst. 1 písm. k) zákona o silničním provozu, za který může být v přestupkovém řízení uložena pokuta od 1 500,- Kč až do 2 500,- Kč, příkazem na místě pak pokuta do výše 2 000,- Kč. Příslušným orgánem k projednání tohoto přestupku je obecní úřad obce s rozšířenou působností.


Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího {viz § 10 odst. 1 zákona 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o myslivosti“)}. Za nesplnění uvedené povinnosti může být dle § 63 odst. 1 písm. b) zákona o myslivosti uložena pokuta do výše 30 000,- Kč, byl-li přestupek spáchán opakovaně, lze uložit pokutu až do výše, která je dvojnásobkem uvedené částky. Příslušným orgánem к projednání tohoto přestupku je obecní úřad obce s rozšířenou působností.
Dle § 14 odst. 1 písm. e) zákona o myslivosti je myslivecká stráž oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící к bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící к bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení.


Obce jsou oprávněny prostřednictvím obecně závazných vyhlášek regulovat pohyb psů a jiných zvířat chovaných v zájmových chovech na veřejných prostranstvích {viz § 24 odst. 2 zákona na ochranu zvířat proti týrání a § 10 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů}. Porušení povinnosti stanovené obecně závaznou vyhláškou pak může být hodnoceno jako přestupek ve smyslu § 27 odst. 1 písm. q) zákona na ochranu zvířat proti týrání (za který lze uložit pokutu do výše 50 000,- Kč) či jako přestupek dle § 4 odst. 2 zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (za který lze uložit pokutu do výše 100 000,- Kč).

 

Datum a čas: 03.01.2019 09:22
Napsal: Petr Lupínek
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Oddíl postranní lišty

Poslední hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 29.02

Dispečink Synthesia, a.s.- Explosia, a. s. nahlásila na 29. 2. 2024 od 8:00 zkušební střelby, velké rány. Konec v 16:00.

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Patička stránky