Obec Rybitví

Obsah stránky

Naše pomoc zatopené obci Rudník v novinách

Krkonošský deník 5.7.2013

Rudník - V hotovosti vysázeli zástupci Dašic na obecní stůl téměř padesát tisíc korun.

Krkonošská obec postižená povodní stále zůstává v centru zájmu ostatních měst i institucí. K finančním darům, které do ní plynou, přibyl včera další.

Starosta Dašic Petr Zikmund a místostarosta Jan Foldyna předali do rukou starosty Rudníku Aleše Malocha peněžitý dar ve výši 148 950 Kč na zmírnění škod způsobených červnovou kalamitou. Peníze nad 100 tisíc jsou vybrané od lidí. Finanční dar pochází z rozpočtu Dačic a z veřejné sbírky, kterou městečko Dašice, vzdálené zhruba 10 kilometrů od Pardubic, vyhlásilo. „Vezměme si příklad ze slov Jaromíra Jágra, že vše, co děláme, je třeba dělat srdcem, a jako tým bojovat až do konce. Dokažme, že i přes značnou vzdálenost jsme jeden tým s postiženými občany," píše se v textu při zahájení dašické sbírky 11. června. Nakonec se této obci, která má pouze něco málo přes dva tisíce obyvatel, podařilo vybrat částku 48 950 korun. „Dnes se stále opakuje, že lidé už mají k sobě daleko a že doba je zlá. Když se ale stane něco takového, jako tato živelná pohroma, tak to pochopí. Pochopí, že mohou někomu pomoci z nouze. Tato částka je toho skutečným důkazem," řekl starosta Dašic Petr Zikmund a oficiálně předal obálku s penězi starostovi obce Rudník. Ten je s patrným dojetím přijal. „Váš dar se přidá k dalším penězům a vše rozdělíme mezi rodiny, kterým červnová velká voda napáchala nemalé škody," dodal Aleš Maloch.

Obec Rudník nachází pomocné ruce nejen nedaleko, ale i ve vzdálených městech či obcích. Obdržela dary ihned po povodni a další stále přicházejí.

„Celkové dary a příspěvky se zatím blíží téměř k pěti milionům korun," sdělil s potěšením tajemník Rudníku Jiří Jirásek. Této sumě také z části pomohl benefiční festival nazvaný Po vodě. Díky němu se podařilo nashromáždit částku 83.720 Kč. Jeden z největších darů dále poskytlo Rybitví, a to 300.000 korun. Turnov podpořil Rudník 250.000 korunami. Nové Město nad Metují poslalo 100.000 korun. Peníze uvolnily divadelní spolky nebo hudební skupiny. Například skupina Vaťák darovala 24.700 korun. Dary poskytli i jednotlivci. „Nejvíce nás dojal pán ze Dvora Králové nad Labem, který si nepřeje být jmenován. Je už opravdu starý a dokonce slepý. Přesto nám daroval částku 25.000 korun z úspor a přislíbil další peníze, které pošle na podzim. Prý sám nic nepotřebuje a každý měsíc mu z důchodu zbývá moc peněz," vypráví Jiří Jirásek jeden z příběhů. Peníze obec Rudník použije především na opravu silnic a mostů. Další budou přiděleny potřebným, které povodeň zasáhla. „Snažíme se, aby z darů každá rodina postižená povodní dostala po první desetitisícové pomoci dalších deset tisíc korun," dodal starosta Rudníku Aleš Maloch.

Autor: Jana Mudrová

Datum a čas: 02.08.2013 15:44
Napsal: Rybitví
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Vyhledávání

Oddíl postranní lišty

Poslední hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 29.02

Dispečink Synthesia, a.s.- Explosia, a. s. nahlásila na 29. 2. 2024 od 8:00 zkušební střelby, velké rány. Konec v 16:00.

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Patička stránky